A gyertyánkúti forráskutak ápolása, védelme

 

Településünkön több karsztforrás is található. A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében, 2021-ben elnyert támogatásunkkal célunk volt, hogy a gyertyánkúti forráskutakat biztonságos fedéssel lássuk el, környezetüket rendezzük, és hogy könnyebben megközelíthetővé tegyük. Régen vállalt feladataink közé tartozik a két kút területének karbantartása, mert egy tanösvény mentén helyezkednek el, vizük tiszta. A korábbi állapot nehézkessé tette vállalt feladatunkat azáltal, hogy a terület bozótossá, csapadékos időben pedig még ingoványossá is vált. Szükséges volt a terület rendezése, vonzóbbá tétele, a kutak és vizük állagának megóvása. 

A két kút közé létesített, zúzott kavics burkolatú gyalogút segítségével az alsó kút is könnyen elérhetővé vált.

A kút régi fa-fedése teljesen elkorhadt, ezáltal életveszélyes állapotba került. Az új fedés biztonságos, zárt, tartós fém fedél. A kút kifolyása is kiépítésre került. 

A felső kút területe korábban gyakran ingoványos volt. A megvalósított tereprendezés során kifolyásának vizét a közeli Kőris patakhoz vezettük, környezetét pedig zúzott kő burkolattal láttuk el; rácsos fedelét egy nyitható ajtóval szerelt fedésre cseréltük, megkönnyítve ezzel a vízvételi lehetőséget. 

A terület természeti értékét nemcsak megőriztük, növeltük is. A tájképet javítottuk és turisztikailag vonzóvá tettük. Projektünkkel új értéket teremtettünk, mely a környezettudatos gondolkodásmódot terjeszti és szemléletet formál. A rendezett környezet által a korábbinál sokkal többen keresik majd fel ezt a helyszínt – új funkciót adtunk neki. 

 

 

Hárskút, 2023.01.03. 

Kauker Gergely

elnök

Farkaspagony ISE