Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület

 

A Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület Nyugdíjas klubot és Német Nemzetiségi Dalkört működtet.

A tagok havonta találkoznak, és helyi gyűjtésű dalokat énekelnek. Kirándulásokat szerveznek,  melyekre bevonják a község lakosságát is. Községünk valamennyi rendezvényén tevékenyen részt vesznek. Kapcsolatot ápolnak a felvidéki Hárskút testvértelepüléssel.

Az egyesület célja a német hagyományos kultúra bemutatása , megőrzése. Segíti a nemzetiségi értékek megőrzését, és a nemzetiségi identitástudat erősítését, szorosan együttműködve  a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

 

Vezető tisztségviselők

 

Elnök:                      Heblinger Józsefné

Elnök helyettes:         Márton Lászlóné

Titkár:                      Kauker Mihályné

Ellenőrzési biz.elnöke: Borbély Imréné

Ellenőrzési biz.tag:      Auerbach Györgyné

Ellenőrzési biz.tag:      Fogl Károlyné

 

Beszámoló

a Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület

2023. évi működésről

(letölthető a lap alján)

 

 

Beszámoló

a Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület

2022. évi működésről

 

 

Egyesületünk 2022. évi működésével, megvalósult programjaival hozzájárult a község német nemzetiségi hagyományainak ápolásához, megőrzéséhez.

Januárban a templomkertben elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával, és templomunkban tartott szentmisével emlékeztünk meg a kitelepített hárskúti lakosokról. Május 25-én kirándulást szerveztünk Csehimindszentre és a Jeli arborétumba, majd közös vacsora volt Bögötén a Patyi vendéglőben.

Csehimindszenten felkerestük Mindszenty József, Magyarország utolsó hercegprímásának szülőházát.

Mindszenty elítélte a svábok kitelepítését, több fórumon is tiltakozott ellene. A Jeli arborétumban rövidebb, hosszabb séta közül választhattunk, megcsodálva a rododendronokat, fenyőket, óriás fákat.

Június hónapban a Helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal együtt rendeztük meg ez évben már 22. alkalommal a Nemzetiségi Találkozót. A fellépő szereplők Győrből és Veszprémfajszról érkezett dalkörök voltak, valamint helyi szereplők, László Szilvia énekművész, Répásy Márton brácsás, és a helyi Német Nemzetiségi Dalkör. Szlovák testvérközségünk képviselői (Lipovnik-Hárskút) is eljöttek az ünnepre. Megtisztelt bennünket jelenlétével László Gábor a „Mi svábok mindig jó magyarok voltunk” című film rendezője. Másnap a Magyarországon élő nemzetiségekért felajánlott szentmisén és az azt követő Trianoni emlékhely koszorúzási ünnepségén felvidéki vendégeinkkel közösen vettünk részt. Július 2-án a Falunap lebonyolítását segítettük. Szeptember 14-én, Kisbér-Ászár útvonalon szerveztünk kirándulást tagjainknak és segítőinknek. Kisbéren a Mini Magyarország makettparkot néztük meg. Ászáron a Jászai Mari emlékház, a Mini skanzen, tájház és a Retró Múzeum szerepelt programunkban.

Közös ebéd után indultunk haza. Szeptember 24-én Szomszédolás gasztronómiai kóstolóval rendezvényünket 6. alkalommal tartottuk meg a helyi közösségi színtérben. Itt bemutatásra került a Helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával kiadott „Történetek, szokások Hárskúton” című könyv. Vendégszereplők voltak a bándi, a nagyesztergári énekkar, Győrből Hegedűs Vilmosné harmonikás, és a helyi nemzetiségi dalkör is fellépett. Nyugdíjas tagjaink nagyszülőktől tanult ételeket és süteményeket készítettek. Az önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködve vettünk részt községünk kulturális életében, a Márton napon, a Mikulás ünnepségen. Dalkörünk szerepelt a helyi Községi Könyvtár és Közösségi tér szervezésében megrendezett „Karácsonyi udvar” című rendezvényen a márkói  és a helyi templomban megrendezett Adventi koncerten.

Dalkörünk többször kapott meghívást nemzetiségi és egyházzenei találkozókra. Részt vettünk Herenden az ’Európa kicsinyben’ rendezvényen, ahol helytörténeti értékeink egy részét mutattuk be.

Az összegyűjtött múzeumi tárgyakat hely szűke miatt új helyre költöztettük, a volt posta épületébe. Helytörténeti gyűjteményünk folyamatosan bővül, hamarosan látogathatóvá válik.

 

2022. évi bevételeink pályázati támogatásokból 850 ezer Ft, tagdíjból 32 ezer Ft, személyi jövedelemadó 1%-ából 25 ezer Ft. Kiadások: a 2021. év végén érkezett 511 ezer Ft pályázati támogatást 2022. évben eszközbeszerzésre fordítottuk. A múzeum részére próbababákat, parókákat, rendezvényekhez kültéri lámpákat, terítőket, pavilont  és egy mosogatógépet vásároltunk. A működési célra kapott 500 ezer Ft támogatásból mobiltelefont, tisztítószereket szereztünk be, egyesületi tagjaink és segítőink kétszeri kirándulására és étkeztetésére is fedezetet nyújtott. Gasztronómiai rendezvényünk a Falusi Civil Alaptól 350 ezer Ft támogatásban részesült. Így a kiadások összege 1.429 ezer Ft volt.

Egyesületünk 2022.évi működése a hagyományőrzést, a szabadidő hasznos eltöltését szolgálta, közösségépítő és közösségünk összetartó erejét erősítette. A kirándulások, kulturális események jó alkalmat teremtettek a szakmai és baráti kapcsolatok ápolására, a kisebbségi érdekek érvényesítésére, ismereteink bővítésére. Programjainkban valamennyi korosztály szerepet kapott, bízunk ennek közösségmegtartó erejében.

 

Ezúton köszönjük meg a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatását.

 

 

Hárskút, 2023. január 11.

 

 

                                                                                               Heblinger Józsefné

                                                                                                        elnök 

 

 

 

Beszámoló

A Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület 2021.évi működéséről

 

Egyesületünk 2021.évi működésével, megvalósult programjaival hozzájárult az a község német nemzetiségi hagyományainak ápolásához, megőrzéséhez.

 

Január 23-án megkoszorúztuk a kitelepítettek emléktábláját. Január 24-én magyar-német szentmise keretében emlékeztünk meg róluk. Az önkormányzatokkal és civilszervezetekkel együttműködve részt vettünk községünk kulturális életében.  Június 13-án közösen emlékeztünk meg a Trianoni eseményekről, július 3-án Falunap lebonyolításában segítettünk. Június 16-án kirándulást szerveztünk Ganna-Döbrönte-Városlőd útvonalon. Gannán az Eszterházy mauzóleumot, Döbröntén a várat, Városlődön a Német Nemzetiségi Tájházat és a templomot néztük meg. Július 16-án Ötórai tea címmel találkozót szerveztünk községünkben 1967-ben megalakult zenekekar tagjaival. Egyesületünk szervezésében július 30-án a helyi művelődési házban családfakutatásról szóló előadást hallgathattunk meg. Augusztus 13-án a Német Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve „Nemzetiségi Napot szerveztünk a győri Hazai Dallamok kórus és Dalkörünk szereplésével. A hangulatról a győri Stimmung Band zenekar gondoskodott. Augusztus 17-én Bajára kirándultunk, ahol megnéztük az Ulmi dereglyét, meghallgattuk a németek betelepítésének történetét.  Nemesnádudvaron ellátogattunk a Babatárházba ahol népművészeti ruhába öltöztetett babák jelenítik meg Kárpát-medence népviseletét. Augusztus 21-én, Herenden községünk is bemutatkozott az Európa kicsinyben rendezvényen, községünk amatőr festőinek festményeivel, fotósainak fényképeivel.  Csipketerítők, gyöngykitűzők, Hárskút történetéről kiadott könyvek szemléltették településünk lakóinak sokoldalúságat, és kreativitását. Kukorica prószával és kelt rétessel kínáltuk a résztvevő vendégeket. Szeptember 18-án Győrben szerepelt Dalkörünk. Már ötödik alkalommal tartottuk meg szeptember 20-án Őszi szomszédolás rendezvényünket a Győri Hazai Dallamok Kórus, a Gyulafirátóti Nemzetiségi Énekkar, a Navratyl duó, Karsai Klára előadóművész és Dalkörünk szereplésével. Október 17-én a gyulafirátóti nemzetiségi napon szerepeltünk.  November 8-án a hárskúti egyházi kórus tagjaival együtt Budapesten az Új Köztemetőben a 2003-ban elhunyt Emília nővér sírjához látogattunk el, aki közel 40 évig látott el kántori szolgálatot templomunkban. Ő szerettette meg velünk az éneklést, mely a mai napig is összetart bennünket. Megnéztük a 301 parcellában az 1956-os sírokat, majd Tárnokon kézzel készített egyedi karácsonyfadíszek készítését csodálhattuk meg és karácsonyra készülődve vásárolhattunk is belőlük.

 

Egyesületünk 2021.évi bevétele pályázati támogatásból 1.011 ezer Ft, adományokból 54 ezer Ft, személyi jövedelemadó felajánlott 1 %-ából 25 ezer Ft, tagdíjakból 30 ezer Ft, egyéb bevételből 5 ezer Ft volt. Kiadások: kerti szalonnasütő garnitúra vásárlására 125 ezer Ft-ot, autóbusz költségekre 241 ezer Ft-ot, bankköltségre 20 ezer Ft-ot, étkezésre, vendéglátásra 153 ezer Ft-ot, irodaszerre 37 ezer Ft-ot egyéb kiadásokra 44 ezer Ft-ot költöttünk.

 

Egyesületünk 2021.évi tevékenységeivel a hagyományőrzést, a szabadidő hasznos eltöltését valósította meg. Említett programjainkban valamennyi korosztály szerepet kapott, bízunk ennek közösségmegtartó erejében. A kirándulások, kulturális események jó alkalmat teremtettek a szakmai és baráti kapcsolatok ápolására, a kisebbségi érdekek érvényesítésére. Kulturális tevékenységeink, közösségépítő és közösségünk összetartó erejét erősítették. 

 

Ezúton köszönjük meg a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatását.

 

Hárskút, 2022. január 13.

 

 

 

                                                                            Heblinger Józsefné

                                                                                     elnök

 

 

További, 2021. évi eseményeink szöveges beszámolóit a lap alján letölthetik.

 

 

 

 

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Budapesti kirándulás.pdf)Budapesti kirándulás.pdf 619 kB
Download this file (Hársfa_beszámoló.pdf)Beszámoló 2023 656 kB
Download this file (Kirándulás Gannára.pdf)Kirándulás Gannára.pdf 724 kB
Download this file (Őszi szomszédolás.pdf)Őszi szomszédolás.pdf 306 kB