Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület

 

A Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület Nyugdíjas klubot és Német Nemzetiségi Dalkört működtet.

A tagok havonta találkoznak, és helyi gyűjtésű dalokat énekelnek. Kirándulásokat szerveznek,  melyekre bevonják a község lakosságát is. Községünk valamennyi rendezvényén tevékenyen részt vesznek. Kapcsolatot ápolnak a felvidéki Hárskút testvértelepüléssel.

Az egyesület célja a német hagyományos kultúra bemutatása , megőrzése. Segíti a nemzetiségi értékek megőrzését, és a nemzetiségi identitástudat erősítését, szorosan együttműködve  a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

 

Vezető tisztségviselők

 

Elnök:                      Heblinger Józsefné

Elnök helyettes:         Knolmayer Ervinné

Titkár:                      Kauker Mihályné

Ellenőrzési biz.elnöke: Borbély Imréné

Ellenőrzési biz.tag:      Frisch Ignácné

Ellenőrzési biz.tag:      Fogl Károlyné

 

Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület 2016. évi beszámolója

Egyesületünk az előző évekhez hasonlóan, aktívan közreműködött a községünkben megszervezett rendezvényeken, szorosan együttműködve a Helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

Január 23-án a kitelepítés emléknapján részt vettünk a koszorúzáson és a Művelődési Házban megtartott emlékműsoron. Egyesületünk tagjai énekkel és verssel készültek erre az alkalomra.

Április 10-én a helyi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus templomban a Megyei és Helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett egyházzenei találkozón német nyelvű szentmisén vettünk részt. Vendég énekkarok mellett az egyházi kórussal együtt az egyesület dalköre is énekelt régi egyházi német énekeket.

A helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében május 15-én, a hagyományos Pünkösdi Nemzetiségi találkozón egyesületünk tagjai aktív szerepet vállaltak. Segítettek a rendezvény lebonyolításában. A nyugdíjas klub tagjai otthon készített süteményekkel kínálták a vendégeket és a szereplőket. Dalkörünk is nagy sikerrel szerepelt helyi gyűjtésű dalok éneklésével. A dalokat Pünkösd óta Kauker Gergely harmonika kíséretével adják elő.

Július 1-én Hárskút fennállásának 60. évfordulóját ünnepeltük. Egyesületünk részt vett a templom díszítésében, a képkiállítás megszervezésében.  Július 2-án a falunapon az elmúlt évhez hasonlóan újra tócsit sütöttünk.

Dalkörünk szeptembertől Dr. Schnelbach Edina vezetésével készült a fellépésekre. Sikeresen szerepelt október 15-én a Veszprémben megtartott Megyei Nemzetiségi Gálán majd november 11-én Győrben lépett fel.

December 4-én a Hárskúton szervezett adventi koncertre is aktívan készült Dalkörünk. Előadásában német egyházi énekek hangzottak el.

Egyesületünk 2016-ban három kirándulást szervezett, melyeken a tagok mellett a hozzátartozók és Hárskút lakói is részt vettek. Április 30-án Fertőd- Ruszt- Lébény-Csesznek útvonalon, Június 11-én és szeptember 24-én a Plitvicei tavaknál jártunk.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz három pályázatot nyújtottunk be. Kettő sikeres volt, egy a pályázati források korlátozottsága miatt várólistára került. Hangosító berendezésre és számítógép vásárlására 255 000 Ft-ot, az énekkar részére fellépő ruha készítésére 300 00 Ft-ot kaptunk.

Személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából 50.862 Ft bevételünk keletkezett, tagdíjbefizetésekből 30. 000 Ft került az egyesület pénztárába.

November 15-én a nyugdíjas klub tagjai vendégségben voltak Lókúton a nyugdíjas klubban, ahol meglepetésünkre a Napló főszerkesztője Német F Bernadett és Barta Éva újságíró az ”Évgyűrűk” oldal szerkesztője is jelen volt.

December 17-én egyesületünk Győrbe, az adventi vásárba szervez kirándulást.

2016. december 19-én 15 órakor a Helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatást tart, a helyi Művelődési Házban, majd 16 órától egyesületünk karácsonyi évbúcsúztatóval egybekötött nyugdíjas napjával folytatódik a program. Az egyesület elnöke ekkor tartja meg beszámolóját az egyesület 2016. évben végzett tevékenységéről. 

Ezúton szeretném megköszönni mindazoknak a támogatását, akik a személyi jövedelemadó 1%-át egyesületünk részére ajánlották fel.

Külön megköszönöm az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázati támogatását, és az egyesület tagjainak a 2016. évi segítségét.

Egyesületünk továbbra is részt kíván venni községünk életében. Rendezvényeken való szerepléssel szeretné továbbra is megismertetni őseink kultúráját, szokásait és minden korosztályban erősíteni a nemzetiségi identitástudatot.

Hárskút, 2016. december 5.                          

 

 

                                                                                    Heblinger Józsefné

                                                                                                elnök