Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület

 

A Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület Nyugdíjas klubot és Német Nemzetiségi Dalkört működtet.

A tagok havonta találkoznak, és helyi gyűjtésű dalokat énekelnek. Kirándulásokat szerveznek,  melyekre bevonják a község lakosságát is. Községünk valamennyi rendezvényén tevékenyen részt vesznek. Kapcsolatot ápolnak a felvidéki Hárskút testvértelepüléssel.

Az egyesület célja a német hagyományos kultúra bemutatása , megőrzése. Segíti a nemzetiségi értékek megőrzését, és a nemzetiségi identitástudat erősítését, szorosan együttműködve  a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

 

Vezető tisztségviselők

 

Elnök:                      Heblinger Józsefné

Elnök helyettes:         Márton Lászlóné

Titkár:                      Kauker Mihályné

Ellenőrzési biz.elnöke: Borbély Imréné

Ellenőrzési biz.tag:      Auerbach Györgyné

Ellenőrzési biz.tag:      Fogl Károlyné

 

 

 

Beszámoló

A Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület 2021.évi működéséről

 

Egyesületünk 2021.évi működésével, megvalósult programjaival hozzájárult az a község német nemzetiségi hagyományainak ápolásához, megőrzéséhez.

 

Január 23-án megkoszorúztuk a kitelepítettek emléktábláját. Január 24-én magyar-német szentmise keretében emlékeztünk meg róluk. Az önkormányzatokkal és civilszervezetekkel együttműködve részt vettünk községünk kulturális életében.  Június 13-án közösen emlékeztünk meg a Trianoni eseményekről, július 3-án Falunap lebonyolításában segítettünk. Június 16-án kirándulást szerveztünk Ganna-Döbrönte-Városlőd útvonalon. Gannán az Eszterházy mauzóleumot, Döbröntén a várat, Városlődön a Német Nemzetiségi Tájházat és a templomot néztük meg. Július 16-án Ötórai tea címmel találkozót szerveztünk községünkben 1967-ben megalakult zenekekar tagjaival. Egyesületünk szervezésében július 30-án a helyi művelődési házban családfakutatásról szóló előadást hallgathattunk meg. Augusztus 13-án a Német Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve „Nemzetiségi Napot szerveztünk a győri Hazai Dallamok kórus és Dalkörünk szereplésével. A hangulatról a győri Stimmung Band zenekar gondoskodott. Augusztus 17-én Bajára kirándultunk, ahol megnéztük az Ulmi dereglyét, meghallgattuk a németek betelepítésének történetét.  Nemesnádudvaron ellátogattunk a Babatárházba ahol népművészeti ruhába öltöztetett babák jelenítik meg Kárpát-medence népviseletét. Augusztus 21-én, Herenden községünk is bemutatkozott az Európa kicsinyben rendezvényen, községünk amatőr festőinek festményeivel, fotósainak fényképeivel.  Csipketerítők, gyöngykitűzők, Hárskút történetéről kiadott könyvek szemléltették településünk lakóinak sokoldalúságat, és kreativitását. Kukorica prószával és kelt rétessel kínáltuk a résztvevő vendégeket. Szeptember 18-án Győrben szerepelt Dalkörünk. Már ötödik alkalommal tartottuk meg szeptember 20-án Őszi szomszédolás rendezvényünket a Győri Hazai Dallamok Kórus, a Gyulafirátóti Nemzetiségi Énekkar, a Navratyl duó, Karsai Klára előadóművész és Dalkörünk szereplésével. Október 17-én a gyulafirátóti nemzetiségi napon szerepeltünk.  November 8-án a hárskúti egyházi kórus tagjaival együtt Budapesten az Új Köztemetőben a 2003-ban elhunyt Emília nővér sírjához látogattunk el, aki közel 40 évig látott el kántori szolgálatot templomunkban. Ő szerettette meg velünk az éneklést, mely a mai napig is összetart bennünket. Megnéztük a 301 parcellában az 1956-os sírokat, majd Tárnokon kézzel készített egyedi karácsonyfadíszek készítését csodálhattuk meg és karácsonyra készülődve vásárolhattunk is belőlük.

 

Egyesületünk 2021.évi bevétele pályázati támogatásból 1.011 ezer Ft, adományokból 54 ezer Ft, személyi jövedelemadó felajánlott 1 %-ából 25 ezer Ft, tagdíjakból 30 ezer Ft, egyéb bevételből 5 ezer Ft volt. Kiadások: kerti szalonnasütő garnitúra vásárlására 125 ezer Ft-ot, autóbusz költségekre 241 ezer Ft-ot, bankköltségre 20 ezer Ft-ot, étkezésre, vendéglátásra 153 ezer Ft-ot, irodaszerre 37 ezer Ft-ot egyéb kiadásokra 44 ezer Ft-ot költöttünk.

 

Egyesületünk 2021.évi tevékenységeivel a hagyományőrzést, a szabadidő hasznos eltöltését valósította meg. Említett programjainkban valamennyi korosztály szerepet kapott, bízunk ennek közösségmegtartó erejében. A kirándulások, kulturális események jó alkalmat teremtettek a szakmai és baráti kapcsolatok ápolására, a kisebbségi érdekek érvényesítésére. Kulturális tevékenységeink, közösségépítő és közösségünk összetartó erejét erősítették. 

 

Ezúton köszönjük meg a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatását.

 

Hárskút, 2022. január 13.

 

 

 

                                                                            Heblinger Józsefné

                                                                                     elnök

 

 

További, 2021. évi eseményeink szöveges beszámolóit a lap alján letölthetik.

 

 

 

Beszámoló

a Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi  Egyesület 2017.évi tevékenységéről

A Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület 2017. évi működése során és közösségi rendezvényeken való szereplésével bemutatta és megismertette a német hagyományos kultúrát, segítette a nemzetiségi értékek megőrzését és a nemzetiségi identitástudat erősítését.

Egyesületünk Nyugdíjas Klubot, és Német Nemzetiségi Dalkört működtet. Havi egy alkalommal találkozunk nyugdíjas tagjainkkal, akiknek segítségére valamennyi községi rendezvény lebonyolításában számíthatunk. Nemzetiségi Dalkörünk többször kapott meghívást a szomszédos települések Nemzetiségi napjaira. Egyesületünk 2017-ben három kirándulást szervezett. Jártunk Szegeden, Erdélyben, és  „Őseink nyomában „ címmel  Pirna – Drezda -  Dachau -Passau  útvonalon, együttműködve a Kup és a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal.                                                                                                               Januárban a kitelepítés emléknapján megkoszorúztuk a kitelepítés emléktábláját, majd a községünkből kitelepítettek és leszármazottaik részére 2000-ben a Hárskútról készült filmet vetítettük le az érdeklődők számára. Júniusban közreműködtünk a hagyományos minden évben megrendezésre kerülő Pünkösdi Német Nemzetiségi Nap megrendezésében. Július 1 –én megrendezett falunapon szintén aktívan részt vettünk. Novemberben, Márton napon az óvodás gyerekekkel és szüleikkel, nagyszüleikkel együtt „Lampionos felvonuláson” veszünk részt. Támogattuk a játszóházat és a vendéglátást. November 18-án szomszédolás rendezvényünk keretében, kóstolóval egybekötött „Gasztronómiai „bemutató tartunk, helyi ételekből, melyeket egyesületünk tagjai készítettek el. Itt került bemutatásra a most elkészült „Hárskúti finomságok” receptes füzetünk Decemberben az Adventi koncert megrendezésében is részt vállaltunk, a szereplők, és résztvevők vendégül látását vállaltuk, forró tea és pogácsa kínálattal.

Működésünkkel, rendezvényeinkkel alkalmat teremtünk arra, hogy valamennyi korosztály együtt ünnepelhessen. A közös munka erősíti az összetartozás tudatot. Rendezvényeink megszervezésének lebonyolításának közösségteremtő eredménye van, elősegíti a jó kapcsolat ápolását a résztvevő települések lakói között is.

Megköszönjük az Emberi Erőforrás Minisztériumának a 2017. évi működésünkhöz nyújtott 300 000 Ft összegű pályázati támogatását. Ezúton szeretném megköszönni mindazoknak a támogatását is, akik a személyi jövedelemadó 1%-át egyesületünk részére ajánlották fel.

http://harskut.hu/index.php/tarsadalmi-szervezetek/harskuti-harsfa-nemet-nemzetisegi-egyesulet

Hárskút, 2017.december 31.   

                                                                                         Heblinger Józsefné

                                                                                                 elnök

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Budapesti kirándulás.pdf)Budapesti kirándulás.pdf 619 kB
Download this file (Kirándulás Gannára.pdf)Kirándulás Gannára.pdf 724 kB
Download this file (Őszi szomszédolás.pdf)Őszi szomszédolás.pdf 306 kB